Kari ayam
Ayam 1/2 ekor potong (kecik2 lagi cepat masak)
Sebijik Kentang yang agak besar (kalau kecik letak ler 2
bijik)
1 bijik bawang besar (bleh pakai 6 bijik bwk kecik tapi
sebab aku malas potong nanti pedih mata jadi tukar bwg besar)
4 ulas bawang putih
1 keping kecik asam keping
Santan Kotak separuh kotak (lebih sket pun xpe)
5 sudu besar Rempah kari Ayam/Daging
Kayu manis, bunga lawang dan pelage dua tiga bijik (macam
pic bawah ni)
Halia 1 inci
daun kari setangkai
Air, Minyak Gula & Garam
Resepi Kari Ayam Mudah
Cara-Cara Memasak Resepi Kari Ayam Mudah ni ialah
1. Basuh ayam
bersih-bersih
2. Sediakan Periuk masukkan minyak 3-4 sudu gitu pastu tumis
bahan-bahan dlm pingan tu bwang, halia,
bunga lawing, pelage, kayu manis.
3. Pastu bila tumisan agak berbau masukkan rempah kari dan
kacau kari tu bersama bahan-bahan di atas api (api perlahan sket ye nanti
hangit plak rempah tu jadik pahit huhu)
masuk air sikit supaya rempah tu mesra bersama & kacau rempah sampai naik minyak .
4. Masukkan Ayam plak & gaul-gaulkan ayam tuh dalam kari
yang pekat tuh pastu baru tambah air lagi biarkan ayam seketika baru masukkan
kentang & daun kari dan biarkan mendidih
5. Pastu masukkan santan..leh tambah air kalau nak lebih
pekat.. pastu masukkan asam keping , gula dan garam biarkan memasak sampai
mendidih dan naik minyak
6. Okay dah siap!
Comments
Post a Comment