Kari ayam 
Ayam 1/2 ekor potong (kecik2 lagi  cepat masak)

Sebijik Kentang yang agak besar (kalau kecik letak ler 2 bijik)
1 bijik bawang besar (bleh pakai 6 bijik bwk kecik tapi sebab aku malas potong nanti pedih mata jadi tukar bwg besar)
4 ulas bawang putih
1 keping kecik asam keping
Santan Kotak separuh kotak (lebih sket pun xpe)
5 sudu besar Rempah kari Ayam/Daging
Kayu manis, bunga lawang dan pelage dua tiga bijik (macam pic bawah ni)
Halia 1 inci
daun kari setangkai
Air, Minyak Gula & Garam
Resepi Kari Ayam Mudah
Cara-Cara Memasak Resepi Kari Ayam Mudah ni ialah 
1. Basuh ayam bersih-bersih
2. Sediakan Periuk masukkan minyak 3-4 sudu gitu pastu tumis bahan-bahan dlm pingan tu bwang,  halia, bunga lawing, pelage, kayu manis.
3. Pastu bila tumisan agak berbau masukkan rempah kari dan kacau kari tu bersama bahan-bahan di atas api (api perlahan sket ye nanti hangit plak rempah tu jadik pahit huhu)  masuk air sikit supaya rempah tu mesra bersama &  kacau rempah sampai naik minyak .
4. Masukkan Ayam plak & gaul-gaulkan ayam tuh dalam kari yang pekat tuh pastu baru tambah air lagi biarkan ayam seketika baru masukkan kentang & daun kari dan biarkan mendidih
5. Pastu masukkan santan..leh tambah air kalau nak lebih pekat.. pastu masukkan asam keping , gula dan garam biarkan memasak sampai mendidih dan naik minyak
6. Okay dah siap!


Comments

Popular Posts